Followers

KEPENTINGAN PROTEIN & KESAN KEKURANGAN PROTEIN

KEPENTINGAN PROTEIN & KESAN KEKURANGAN PROTEIN

Protein?? nampak macam simple je kan..sebab tu ramai yang ambil kisah tak kisah je..ye tak?? Tapi bagaimana anda memilih sesuatu Protein tu?? Ok mari kita baca ni :)




Ok Jom kita tengok apa pula KEPENTINGAN Protein ni ek?? 

* Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai Organ & Tisu. Protein juga merupakan komponen utama kepada hormon manusia. 
 
* Protein terdiri daripada rantaian asid amino. Apabila kita mengambil protein dalam diet harian, protein akan dicernakan menjadi asid amino dan diangkut melalui darah ke seluruh badan. 

*Sel akan memilih asid amino yang diperlukan untuk membina tisu baru, antibodi, hormone, enzim dan sel darah merah.

*Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangka hayatnya.

*Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati

 * Kebanyakan sel darah putih diganti setiap 10 hari

 * Sel kulit diganti setiap hari

 * Lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun!!

??  Tahukah anda yang otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.




Agak-agak Penting tak Protein ni?? Haaa maka dengan itu mari kita baca KESAN KEKURANGAN Protein pulak :) 

>> Kekurangan Protein boleh menyebabkan KELEMAHAN dalam sistem imun untuk MELAWAN PENYAKIT..
>>  masalah lebihan air yang tinggi dalam badan (Gemuk air) 
>> Kehilangan kepejalan otot
>> perubahan warna rambut
>>bantut pertumbuhan
>> mengalami masalah penghadaman
>> masalah penghasilan darah dan hormon
>>Kegagalan fungsi organ yang boleh menyebabkan lematian.

Risiko Kekurangan Protein (umumnya):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan


 





Eee takut tak kalau KURANG Protein?? Macam-macam kan! Haa sebab tu saya pilih ESP ni..sebab ESP ni BEBAS KOLESTROL..yelaaa..sebab sumber dari TUMBUHAN kan..mana ada KOLESTROL! kalau banyak makan sumber protein daripada haiwan of course laa banyak kolestrol..bila badan tinggi kolestrol mula laa mudah terkena SERANGAN JANTUNG!



Salah satu perbezaan ESP jenama Shaklee berbanding soya jenama lain adalah soya shaklee dibasuh dengan menggunakan air. Tahukah anda kebanyakan jenama soya di pasaran dibasuh menggunakan alkohol sebelum diproses.Alkohol ini menyebabkan isoflavanes didalam soya termusnah. Sedangkan isoflavanes ini lah yang penting dalam pencegahan kanser. Jadi kalau ada yang kata makan soya punca kanser, memanglah betul sebab soya yang dah diproses dah tiada khasiat isoflavanes . Berbeza dengan ESP Shaklee. Soya Shaklee dibasuh menggunakan air untuk mengekalkan isoflavanes, genistein dan daidzein dan juga keseluruhan kebaikan soya.





Istimewanya ESP Shaklee. Kerana ia merupakan sumber protein soya terbaik.Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
      rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.  ESP menyediakan 14 gram protein soya Non-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones

Haa yang saya nak tekankan iaitu soya yg digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik (Non-GMO). Protein soya Non-GMO ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari  proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, yakinlah dgn shaklee dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.

Berminat nak mencuba?? Jangan malu untuk hubungi saya..SID Terbaik Pilihan anda :)


 






Sid : Siti Shafieda Bt Shaharudin
Sms/ Call/ Whatsapp : 0193255488
Cod : Merlimau, Jasin, Melaka














Post a Comment