Followers

Kolestrol Oh Kolestrol!



Apakah itu Kolestrol??

Kolesterol  ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.

Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.

Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.


Kolesterol Jahat, Kolesterol Baik

Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).

Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik.


Bagaimana Serangan Jantung Boleh Berlaku?

Seseorang individu terdedah kepada serangan jantung bila dia mempunyai kolesterol LDL yang lebih tinggi daripada kolesterol HDL.

Lipoprotein LDL menyebabkan kolesterol melekat pada dinding arteri, menyebabkan pembentukan bahan keras dan tebal yang dipanggil plak kolesterol. Lama-kelamaan, plak kolesterol menyebabkan dinding arteri menebal dan saluran arteri semakin sempit, satu proses yang dipanggil atherosclerosis.

Arteri koronari membekalkan darah dan oksigen kepada otot jantung. Bila arteri koronari menyempit disebabkan atherosclerosis, ia tidak mampu membekalkan darah dan oksigen secukupnya kepada otot jantung. Kekurangan oksigen ke otot jantung menyebabkan dada sakit, juga ketulan darah dalam arteri yang menyebabkan saluran itu tersumbat dan membawa kepada kematian otot jantung (serangan jantung).

Partikel kolesterol HDL menghalang proses atherosclerosis dengan menarik kolesterol daripada dinding arteri dan menyingkirkannya melalui hati, untuk dibuang menerusi hempedu. Ia juga mengganggu pengumpulan kolesterol pada dinding arteri oleh partikel kolesterol LDL.

Pembentukan Plag pada salur darah

Kolestrol dalam salur darah

Kolestrol sangat bahaya..bila dah tersumbat dalam salur darah alamatnya Innalillah!! Sayangi jantung anda!!


Perbezaan Minyak Ikan Shaklee

Bulan November ini BEST PROMOTION tau!.. Mana tak nya semua pakat borong Omega Guard. Yes!Anda tak salah dengar. Bulan ini Promosi Omega Guard!  Sebelum anda gigit jari baiklah cepat- cepat memborong Omega Guard!Barang baik!!!! Omega Guard ni merupakan minyak ikan. Soft kapsul dan sangat mudah untuk ditelan. kalau nak kunyah2 pun boleh :) 


Dalam pasaran memang banyak jenis Fish Oil ni. . Kita sebagai pengguna kenalah pandai memilih minyak ikan yang betul2 terbaik dan harga pun berpatutan! Harga OmegaGuard Shaklee tak dak la mahal berbanding dengan Minyak Ikan yang lain.  Semua mampu milik dengan kesan yang sangat terbaik.

Haa nak cerita sikit Perbezaaan Minyak Ikan Shaklee berbanding dengan minyak ikan yang lain. 

Apa yang membezakan minyak ikan Shaklee dengan minyak ikan yang lain? Adakah anda yakin anda betul2 membeli Omega 3 atau lemak ikan? Mari kita lihat perbezaan minyak ikan Shaklee dengan minyak ikan jenama yang lain di dalam gambar di bawah.
 
 
Cuba tengok ni. Minyak ikan yang pertama menunjukkan 70% lemak ikan dan hanya 30% Omega 3. Minyak ikan yang kedua pula menunjukkan 40% lemak ikan dan 60% Omega 3. dan yang terakhir ialah Omega Guard dari Shaklee yang menunjukkan 99% Omega 3! Hampir 100% kandungan  Omega 3 yang ada di dalam Omega Guard Shaklee. Tubuh kita memerlukan Omega 3 bukannya lemak ikan tau kawan2.  Jadi jangan tertipu ok! Kebanyakkannya pun jenama yang terkenal di pasaran kan??

Apakah Omega 3? 

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.
 
Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee 
 
1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 
 
2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik. 

 
3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

 
4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA. 

 
5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

 
6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini 


 7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB. 


Banyak manfaat Omega 3 ni..haaa kita jumpa lagi di entry akan datang ye :)

sebarang pertanyaan boleh lah hubungi sms/ whatsapp saya Fieda 019-3255488. Cod sekitar Jasin, Merlimau & Bandar Melaka.
Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win
Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win
Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Make money by copying the best: http://bit.ly/copy_win

PROMOSI OMEGAGUARD SHAKLEE KEMBALI!!!

Assalamualaikum..Alhamdulillahnovember kembali dengan indahnya..hehehe

Well semua tak sabar nak tunggu PROMOSI baru kan?? Yeahhh ni nak bagitau ni :)


Taraaaa!!!! Jom kita lihat sikit antara KELEBIHAN OMEGAGUARD ni :) 

Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair 
    sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik. 

3. Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari 
    ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-
    satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 
    semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal 
    berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask 
    omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, 
    merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu mengandung - membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


 Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya :)
* Shaklee Independent Distributor 
* Sms/ Whatsapp Fieda 0193255488.
 

PROMOSI MEALSHAKES!!

wAHH beberapa hari saja lagi PROMOSI MEALSHAKES nak  berakhir!!

Mealshakes ni merupakan supplement kegemaran anak2 saya..wahhh baunya sangat harum! bau vanilla ala-ala aiskrim gitu..memang kanak2 suka laa..ratah je pun sedap tau! Jom kenali Mealshakes ni :)


* Merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah glisemik.
* Lengkap dengan Protien, Multivitamin dan Serat.
* Mengandungi 19 Vitamin utama dan mineral tambahan.
* Kaya dengan sumber Kalsium & Protien yang sesuai dengan keperluan tumbesaran kanak-kanak


Sebarang pertanyaan boleh la hubungi saya ok..Fieda 019-3255488 :)

PROMOSI ESP!!

haii kawan2!!!

sedar atau tak tinggal 7 hari saja lagi PROMOSI ESP ni..huwaaa cepatnya masa berlalu!!! mana2 yang belum grab tu cepat2 la sambar!!! rugi wooo..time murah ni la nak cuba.. nak rembat setin dua..ramai je yang ambil 1 SET sebab ESP ni seisi keluarga boleh minum tau!

Rasa asli kacang soya ESP ni teserlah..maklumla..soya semulajadi kan..original..tak ada pengawet..pewarna..so memang asli la taste soya tu :)

Tak boleh nak minum plain?? Wahh jangan risau..ada yang tak suka rasa original soya tu..tapi NAKKK jugak minum ESP..macammana?? haaa tengok gambar ni..ni antara variasi yang saya biasa buat..anak2 pun sibuk nak minum sama :)



haaa saya pun suka campur2..antara variasi yang saya suka bancuh :
* ESP + Susu Dutch Lady Low Fat
* ESP + Susu Dutch Lady Full Cream
* ESP + Susu Dutch Lady Coklat
* ESP + Susu Dutch Lady Strawberry
* ESP + Milo/ Horlicks
* ESP + Collagen Powder
* ESP + Susu Dutch Lady Strawberry + Cincau
* ESP + Susu Dutch Lady + Kurma
* ESP + Susu Dutch Lady + Apple Hijau
* ESP + Susu Dutch Lady + Carrot
* ESP + Susu Dutch Lady + Honeydew

Sebenarnya banyak tau uolls boleh variasikan..ikut selera anda nak yang mana..cuma..TAK BOLEH diambil bersama kafien..ESP ni pun tak sesuai dibancuh panas..nanti PROTIEN dia ROSAK..so boleh la bancuh suam or sejuk..nak lagi sedap sejukkan dulu susu dutch lady tu..pastu nak shake shake shake ke or nak blend pun boleh..lagi sedap!

Ok Selamat Mencuba ye kawan2 :)

apa2 persoalan jangan malu jangan segan boleh hubungi saya..sms/ Whatsapp Fieda 0193255488.

Cinc Inch Loss Plan!

Kitaran Diet Yang Ditakuti..

Pada kebanyakkan diet, anda akan kehilangan LEMAK & OTOT. Dalam proses mengurangkan berat badan, anda sepatutnya kehilangan LEMAK, bukan Otot. Jika anda KEHILANGAN OTOT, anda akan kehilangan keupayaan untuk membakar lemak, dan merendahkan kadar metabolisme badan!Bila dah kehilangan otot, anda tidak boleh membakar kalori. Sebaliknya, berat badan bertambah.

Perbezaan Shaklee :
Setiap hidangan CINCH SHAKE MIX anda akan mendapat 24gram protin, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut. Lebih bagus kalau anda ambil bersama ESP atau Energizing Soy Protin. Kenapa?? Sebab PROTIN digunakan untuk MEMBINA OTOT, dan salah satu FUNGSI Otot ni MENAIKKAN METABOLLISME dan juga MEMBAKAR KALORI. Makanan yang tinggi protien juga boleh menahan lapar lebih lama, dan membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan. Cuma kalau banyak sangat makan protin haiwan ni, nanti tinngi kolestrol pula..kalau protin tumbuhan, FREE KOLESTROL :)

Istimewanya Cinc Shake Mix ni diperkaya dengan LEUCINE! Apa tu Leucine? Leucine merupakan NUTRISI penting di dalam Cinch Shake Mix untuk keperluan tubuh kita. Ianya terbukti secara klinikal . Di dalam percubaan awal, saintis shaklee menguji formula proprietari yang dipertingkatkan dengan leucine. Leucine merupakan otot yang membina asid amino yang terdapat di dalam prootin tertentu. Program ini yang dipertingkatkan pemakanan leucine yang menunujukkan dapat mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak (lean muscle mass). Mereka yang menjalani program ini telah KEHILANGAN LEMAK, BERAT, INCI, dan pada masa yang sama MENGEKALKAN OTOT.


Mengandungi 3 Perisa Hebat!
* Vanilla
*Cafe Latte
*Coklat

Semuanya sedap2 tau :)

Jom kita lihat apa ISTIMEWANYA CINCH SHAKE MIX NI?

~ Indeks Glisemik Rendah = 22: sesuai untuk pengidap kencing manis
~ Dengan Cinch Pro, campuran Ekslusif protin dipertingkatkan dengan Leucine-asid amino.
~ Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda menurunkan berat badan.
~24gram protien setiap hidangan untuk membantu anda lebih kenyang.
~ Tinggi kandungan serat -6gram serat setiap hidangan
~ Indeks Glisemik rendah untuk mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga.
~ Memberi 35% atau lebih nilai harian kepada 21 vitamin dan mineral penting.
~ Soya Non-Gmo yang diproses secara semulajadi.
~ Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis.



Untuk sebarang maklumat lanjut, bolehla hubungi saya di talian 0193255488. Atau boleh je sms & Whatsapp ye ;)



Sarapan Yang Berkhasiat :)

Selamat Pagi!!

Saya selalu jumpa ramai kawan2 yang tak sarapan sebelum ke tempat keruja..kenapa ye? maybe tak sempat nak buat sarapan di rumah kot ye? sampai tempat kerja baru beli sarapan..atau lagi teruk tak makan..LUNCH baru makan..sekali harung..jimat katanya...adoii itu bukan jimat..itu seksa badan namanya!! pelajar2 pun digalakkan sarapan sebelum masuk kelas supaya boleh fokus time cikgu mengajar..kalau perut kososng, macammana nak fokus dengan baik kan?? Oksigen pun tak sampai ke otak dengan baik..balasannya menguap2 & mengantuk bila cikgu mengajar..kan rugi!! Tahu tak kenapa kita perlu sarapan?? Sebab kita tidur dah 6/7 jam kan..sepanjang kita tidur mana ada kita makan..kan tempoh lama tu? Perasan tak kebiasaannya bangun tidur je kita rasa lapar?? Kalau jumpa orang yang bangun tidur kenyang nak jugak tahu rahsianya kan? hehe

Haaa lagi satu sebab semasa kita tidur, kebanyakkan organ2 kita ni bekerja..badan memerlukan tenaga yang banyak untuk pam darah, oksigen, peredaran darah & macam2 lagi..jantung kalau berhenti pam oksigen apa jadi?? innalillah la kan?? sebaiknya hargailah kesihatan tubuh badan kita ye :)

Saya nak perkenalkan satu HIDANGAN SIHAT untuk sarapan pagi ni..sangat mudah..merupakan meal replacement..kalau minum ni saja inshaAllah memang kenyang sangat2 dah..jom baca antara kebaikan #CinchShakeMix ni..ada 3 perisa hebar tau..ada vanilla, coklat, dan cafe latte..mana2 yang tak boleh nak tinggalkan kafien tu boleh la ambil cafe latte ni..baunya sangat harum dan sangat memikat selera :)

Macam saya suka coklat..bancuh dengan air coklat..letak syrup hersheys coklat ni sikit, pastu blend..memang aummm la rasa dia..sedap sangat2!! heaven rasa coklat tau :) Actually nak minum plain pun boleh..sedap jugak..sehari ambil 2 scoop..so biasa sarapan ngelat nak makan kan?? Just bancuh ni je inshaAllah kenyang sampai tengahari nanti..haa eh2 ni antara KELEBIHAN Cinch Shake Mix ni..

~ Meal Replacement
~ Tinggi Kandungan Serat
~ Memberi Rasa Puas & Kenyang
~ Mengandungi Nutrisi Lengkap
~ Memelihara Otot
~Memelihara Kesihatan

Cinch Shake Mix ni bagus untuk mereka yang ingin MENGEKALKAN BERAT BADAN atau mereka yang ingin MENURUNKAN BERAT BADAN..sebab Cinch Shake Mix ni menandungi LEUICINE..haa apa itu Leuicine?? Tunggu di entry akan datang ye kawan2..jom sarapan dulu :)

Untuk sebarang pertanyaan bolehlah hubungi saya di talian 0193255488..boleh call/ sms/ whatsapp :)








SET KECANTIKAN KULIT

Sememangnya KECANTIKAN KULIT  menjadi dambaan setiap wanita kan? Berbeza ok wajah yang cantik & kulit yang cantik..haaa kalau rupa paras menawan tapi kulit wajah kusam, kering, tak berseri, tak glowing pun tak best jugak kan?? Hari ni saya nak cerita pasal SET KECANTIKAN SHAKLEE ni..memang awesome lah! saya pengguna setia tau..haa dah lebih 2 tahun saya amalkan..memang banyak sangat perubahan..sebab dari dulu saya memang ada masalah kulit ni..kulit kering, toner tak sekata, kulit macam mengelupas je..nak pakai bedak pun malas sebab nanti nampak kesan2 yang tak best! Antara 1st produk yg saya ambil adalah VITAMIN E..haa bila dah ada bajet lebih sikit saya continue dengan ESP plak..maklumla..bila dah berkahwin, bekerjaya, mesti la nak jaga penampilan kan? kalau kulit kusam tak bermaya ni buatkan saya jadi tak yakin nak berdepan dikhalayak ramai..

 Apa yg saya perasan, wajah nampak lebih mudaaa..waaa bukan saya kata..orang kata..hehe pergi mana2 orang ingat saya masih bersekolah! hah mesti tak percaya kan?? bila cakap dah ada anak 2 lagi la orang macam kurang percaya..hehehe apa2 pun shaklee laa yg bertanggungjawab kat atas semua ni..terima kasih shaklee! Tambahan pula saya ni jenis yg tak suka nak mekap2 ni..suami pun suka nampak saya natural..memang tak galakkan saya mekap2 :) 

Jom kenali sikit ESP & Vitamin E ni :)

~ Kebaikan ESP
*Merangsang pembentukan kulit
*Mengurangkan kedutan
*Anti-Penuaan
*Mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot
*Mempercepatkan Penyembuhan Luka
*Mengurangkan Kesan Parut

Kenapa Protien?? Sebab Protien ni Makanan Kepada Sel..badan kita ni terdiri daripada beratus2 sel kan..haa so kenala bagi dia makan..

~kebaikan Vitamin E
*1 Kapsul Vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan
*Mengurangkan Kedutan
*mengurangkan garis halus, parut, akne & bintik penuaan
*Memulihkan tekstur dan tona kulit


Ok..untuk info lanjut boleh la Sms/Whatsapp saya Fieda 0193255488. Jumpa lagi di entry akan datang :)